Slujba de Înviere

Am să depăn din nou câteva amintiri, – mai recente decât cele din cartea mea „O Româncă” la Paris -, dar care mă leagă de Catedrala Notre-Dame: momente de nostalgie, seninătate și chiar amuzament.

Mai de mult, înainte ca nepoții mei să vină la Paris, mă simțeam foarte singură: nu aveam cu cine să sărbătoresc Paștele! (Cred că mulți dintre românii din diaspora trăiesc cu nostalgie intensă acest timp binecuvântat, dar neîmpărtășit cu nimeni).

I-am mărturisit lui Mohamed, soțul meu, nostalgia mea și el, iubitor și întreprinzător, „ia problema în mâini”: Îți trebuie ouă roșii? Se rezolvă! Îți trebuie miel de Paște? Se rezolvă! Îți trebuie slujbă solemnă ca la catedrala din București? Se rezolvă!

Cum serviciul lui era în arondismentul 8 din Paris, -nu departe de Biserica Rusă de pe rue Daru- , a cumpărat dintr-o prăvălioara cu obiecte bisericești 3 pastile de colorat ouăle. Într-un pliculeț de farmacie trei pastiluțe!!! Am râs, am plâns, – am sperat că se află în pastiluțe ceva puteri miraculoase – , dar, în final, ouăle doar s-au mânjit…

Friptura de miel a fost o reușită căci Mohamed este un foarte fin bucătar…

Cu slujba solemnă la Catedrala Notre-Dame a fost o altă poveste: când am ajuns acolo era o coadă extrem de lungă la Intrare ( erau credincioși, erau turiști, – nu puteam sa-mi dau seama!). Mohamed mă ia de mână, spunându-mi: nu-ți fie teamă, vei intra. Eu sunt „derbedeul din Bab El Oued” (este vorba de un cartier din Alger). Cu simplitate și curaj, intrăm în Catedrală pe poarta Exit. Mohamed mă instalează pe un scaun cu vizibilitate convenabilă și îmi șoptește: te aștept la barul din coltul catedralei!…

Liniștea locașului și simplitatea ceremoniei au consolat nostalgiile mele…

In alt an, mi-a fost dor de Slujba de Înviere de la miezul nopții, ca în bisericile din România. Din nou Mohamed ia lucrurile în mâini: Mergem în centru, mâncăm la restaurant și apoi mergem la slujba de Înviere la Notre-Dame„. Am fost zdruncinată auzind această invitație căci în tradiția creștină nu se merge la restaurant înainte de Slujba de Înviere! (Suntem încă în post…) Dar generozitatea lui Mohamed de a-mi face plăcere și de a împărtăși cu mine Noaptea Învierii la Catedrala Notre-Dame a împlinit toate așteptările mele.

Azi și ieri

octaviazaharia Vezi tot →

Privesc viata ! Unde ne duce ? Spre cei dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: