„Le Pont des Arts”

Ce frumusețe această pictură de Jean Dufy! În culori proaspete și primăvăratice, privirile ne sunt purtate de apele fluviului Sena până în inima Parisului: în centru domină cu eleganță și semeție catedrala Notre-Dame. În dreapta picturii vedem Palatul Luxembourg (azi, clădirea Senatului), Panteonul, – tot atâtea simboluri ale istoriei poporului francez, de ieri și de astăzi.

Bucuria de a vedea pe coperta cărții mele „O Româncă la Paris” această priveliște ideală, de vis, s-a zdruncinat cu repeziciune: la numai câteva zile, visul a fost cotropit cu imagini de foc. „Notre-Dame arde!”

Vorbeam la telefon cu o veche prietenă de la Liceul „Dinu Lipatti”, Angela. – Acum ea stă mai mult la Madrid la fiicele ei -. În timpul convorbirii primește un mesaj de la București: „Arde Notre-Dame„! „Nu se poate, nu se poate!”, striga ea…Mă reped la televizor și țip și eu: „Nu se poate, nu se poate!” Atât de tare m-am speriat că am sperat că visez…Uluită de îngrijorare îl privesc pe soțul meu și îmi dau seama că și el, în muțenie și încremenit pe fotoliul lui, vedea aceleași imagini…Nu puteam visa amândoi: deci fumul, flăcările erau reale!

Uitându-mă înnebunită spre „Săgeata” Catedralei, privirile și tot spiritul mi-au fost captate de o frumusețe unică: desenul, arhitectura fină și dantelată a „Turnului”, vibrau iluminate de flăcări intense. Atât de puternice au fost aceste momente căci nici nu-mi mai amintesc când a căzut: această imagine înspăimântătoare, acest sentiment de oroarea și fascinație s-au înfipt pentru totdeauna în sufletul meu.

Imaginea pe care o pun pe site este apocaliptică și tragică.

Azi și ieri

octaviazaharia Vezi tot →

Privesc viata ! Unde ne duce ? Spre cei dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: