„Notre-Dame”

Ce frumusețe această pictură de Jean Dufy, „Le Pont des Arts”! În culori proaspete și primăvăratice, privirile ne sunt purtate de apele fluviului Sena până în inima Parisului: în centru domină cu eleganță și semeție catedrala Notre-Dame. În dreapta picturii vedem Palatul Luxembourg (azi, clădirea Senatului) și Panteonul – tot atâtea simboluri ale istoriei poporului francez de ieri și de astăzi.
Bucuria de a vedea pe coperta cărții mele „O Româncă la Paris” această priveliște ideală, de vis, s-a zdruncinat cu repeziciune: la numai câteva zile visul a fost cotropit cu imagini de foc. „Notre-Dame arde!”
Vorbeam la telefon cu o veche prietenă de la Liceul de Muzicā „Dinu Lipatti” din București, Angela. – Acum ea stă mai mult la Madrid la fiicele ei -. În timpul convorbirii primește un mesaj de la București: „Arde Notre-Dame„! „Nu se poate, nu se poate!”, striga ea…
Mă reped la televizor și țip și eu: „Nu se poate, nu se poate!” Atât de tare m-am speriat că am sperat că visez…Uluită de îngrijorare îl privesc pe soțul meu și îmi dau seama că și el, în muțenie și încremenit pe fotoliul lui, vedea aceleași imagini…Nu puteam visa amândoi: deci fumul, flăcările erau reale!
Uitându-mă înnebunită spre „Săgeata” Catedralei, privirile și tot spiritul mi-au fost captate de o frumusețe unică: desenul, arhitectura fină și dantelată a „Turnului” vibrau iluminate de flăcări intense. Atât de puternice au fost aceste momente căci nici nu-mi mai amintesc când a căzut: această imagine înspăimântătoare, acest sentiment de oroarea și fascinație s-au înfipt pentru totdeauna în sufletul meu.
Imaginea pe care o pun pe site este apocaliptică și tragică.

Focul a lovit cu repeziciune, a câștigat o putere extraordinară, a mistuit acoperișul și săgeata centrală. Momentelor de panică și de uluire au urmat luptele încrâncenate cu focul pentru conservarea clădirii și a comorilor din ea…
Emoție și determinare
Dezastrul a eviscerat monumentul cel mai emblematic al Parisului și astfel a atins cu flăcări brutale însuși identitatea poporului francez. Notre-Dame concentrează de opt secole istoria acestor meleaguri: în jurul ei s-a construit capitala Franței, regi și împărați s-au cununat acolo…Catedrala „a supraviețuit” violențelor revoluției franceze și a celor două mari războaie mondiale din secolul trecut.

Supraviețuitorii unei catastrofe se roagă, plâng și-și pansează rănile…Nu numai istoria și arta care făureau prestigiul Catedralei au fost rănite, dar și inima parizienilor, a pelerinilor și a rugătorilor din lumea întreagă, a acelora care găseau aici un locaș de înălțare spirituală și de frumusețe…

Noaptea teribilă de distrugere și pierdere care a zguduit viața Parisului în Săptămâna Sfânta 2019 nu este ultimul act al acestei „tragedii”: Catedrala Notre-Dame este în restaurare!
„Imediat dupa stingerea incendiului s-au început lucrările de consolidare” – ne spune generalul Jean-Louis Georgelin care este responsabilul restaurării Catedralei. „Șantierul faraonic”, pădurea de schele, curățirea de cenușă -dar mai ales al prafului de plumb care a pătruns în toate colțișoarele prin prăbușirea acoperișului catedralei- cer o armată de lucrători cu competențe specifice.
Am văzut zilele acestea în podcast un reportaj de la Televiziune cu lucrările de renovare. După doi ani de la incendiu, lucrările mi-au părut avansate. Haosul, în care cataclismul de foc a lăsat Catedrala, dispăruse. După consolidare, acum lucrătorii-artiști sunt în etapa de curățire și restaurare a fiecărei pietre, a fiecărei statui sau colțișor de zid.

Orga Catedralei!
Fiecare din cele 8ooo de tuburi și tubulețe (unele de talia unui creion) sunt luate la mână de mai multe ori: orga a trebuit demontată piesă cu piesă, acum este curățată piesă cu piesă și apoi… remontată! Numai tuburile mari au rămas pe locul lor căci sprijină la rândul lor anumite elemente de structură ale arhitecturii. Doar că, după cum ne mărturisea făcătorul de orgi Mario d’Amico, „acest instrument imens cere aceeași delicatețe de lucru ca și o vioară…”

Dibăcia și mândria cu care lucrează acești mari maeștrii-anonimi vor vindeca rana istoriei. Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului va bucura în curând sufletul și inimile pelerinilor din lumea întreagă.